torstai 17. joulukuuta 2015

Tvoi sovremennik

Sinun aikalaisesi. 1967, Neuvostoliitto. O: Juli Raizman. Ke 16.12.2015 klo 17.00, Orion (Juli Raizman). Suomen ensiesitys. 35-mm. KAVI:n kopio: 2½ / 5. Suomennos (e): Mia Öhman (1. osa), Marja Holstila (2. osa). Näytösolosuhteet: 3/5. Istumapaikka: permannon rivi 5, keskellä. * * * ½.

Maineikas kemisti Gubanov matkaa Moskovaan neuvotteluihin. Hänen mukaansa suuri rakennushanke pitäisi keskeyttää, koska teknologia on jo lähtökohdiltaan vanhentunutta. Hallituksen ja teollisuusmiesten jäyhän totuuden puntaroinnin kautta elokuva valottaa, mitä on olla
kommunisti (Gubanov) tai puolueeton (työkaveri Nitotshkin). Raizmanin elokuvien tapaan päähenkilön yksityiselämä on myllerryksessä. Gubanov on kadottanut kosketuksensa poikaansa, joka on keskeyttänyt opiskelunsa ja menossa naimisiin itseään eläneemmän yksinhuoltajanaisen kanssa. Rakkautta vaille jäänyt ex-vaimo on liimautunut poikaansa. Gubanov tapaa virkeän Zojan, joka voisi tanssia vuorokauden ympäri. Tämä pitää Gubanovia aatteellisena ihmisenä.

Pidän Raizmanin tavasta käsitellä Neuvostoliiton arkielämää lähes dokumentaarisella otteella. Ihmiset ovat monisyisiä. Ihanteeseen tähtäävän todellisuuden keskeneräisyys välittyy osoittelemattoman elegisesti. Gubanov on koettanut pitää asiat tärkeysjärjestyksessä, mutta ei ole ehtinyt miettiä, mikä on minkin todellinen arvo. Lopulta ulkomaalaisten toimittajien tenttauksessa hän ikään kuin tahtomattaan joutuu kohtaamaan oman taantuvan roolinsa elämässään ja kasvavana osana historiaa. Lopussa on vähän samanlaisia sävyjä kuin Viscontin Tiikerikissassa.

Ympäristökysymyksiin ei 1960-luvun lopun elokuvassa luonnollisesti puututa. Mietin tämän elokuvan aikana kuitenkin ilmastonmuutosta, ja miten pysähtymäisillään olevasta ilmapiiristä pitkällisine puntarointeineen ja näkökulmien etsimisineen voisi olla hyötyä sen torjunnassa.

Ajoittaista kellon ja puhelimen piipitystä ja rapinaa. Elektroninen tekstitys katkesi Gubanovin ja Zojan välisessä kohtauksessa pariksi minuutiksi, jolloin sininen planssi kävi kankaalla pariin otteeseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti