Sunnuntaina vietettiin jälleen itsemurhan uhrien muistopäivää. TV1 esitti illalla itsemurha-aiheisen dokumentin Ykkösdokumentti-paikallaan. Näin on tapahtunut muutaman kerran aikaisemminkin.
HBO:n tuottama Boy Interrupted kuvaa Perryn perhettä, jonka 15-vuotias poika Evan on tehnyt itsemurhan. Perheen kotivideoiden varaan rakentuen elokuvasta muodostuu jonkinlainen jaettua voimattomuuden tunnetta henkivä muistokirjoitus Evanille.
Lapsen kuoleman sanotaan usein olevan kovin isku, mitä elämässä voi tulla eteen, joten lapsen itsemurha lienee iskuista ehkä se musertavin. Vanhempien lisäksi Evanin sisarukset, sukulaiset ja ystävät käyvät tuntojaan läpi intiimisti. Evan ei herätä pelkästään kauniita muistoja, mutta perheen todellinen dynamiikka jää silti hiukan arvoitukseksi.
Ilmeiseen ylempään keskiluokkaan kuuluvan suvun historiasta paljastuu vastaavanlainen kohtalo. Evanin setä on tehnyt itsemurhan. Evanilla on todettu jo varhain kaksisuuntainen mielialahäiriö. Vanhemmista kieltämättä tulee välillä mieleen, ovatko he sedän kohtalo mielessään ehkä tiedostamattomalla tasolla menettäneet toivonsa lapsensa suhteen. Dokumentista tekeekin ristiriitaisen (ei kuitenkaan omahyväisen) se, että tavallaan he siinä terapoivat itseään Evanin kohtalon kautta.
Heidän psykiatrinsa tapa avoimesti kauhistella Evanin kuolinviestiä on hämmentävää ja ainakin suomalaisesta kontekstista ilmeisen epäammatillista. Samalla psykiatri kuitenkin toteaa kiintoisasti, että Evan saattoi sitä kirjoittaessaan nähdä vilauksen itsestään aikuisena ja siitä aiheutuvista ongelmista.
Rankinta elokuvassa onkin seurata Evanin läsnäoloa ja jo pienestä lähtien avointa suhtautumista kuolemaan. Hän selvästi kaipaa jotain sellaista ymmärrystä ja vastakaikua, mitä ei näytä elinympäristöstään saavan. Tunne ikään kuin myllertäisi kysymysmerkkinä pojan sisällä ja ilmenisi syyllisyytenä omaa olemassaoloa ja perheroolia kohtaan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti